13 Aralık 2019 Cuma

ALEXANDER TEKNİĞİNİN SES EĞİTİMİNDE VE PERFORMANSINDA POZİTİF ETKİSİ



ALEXANDER TEKNİĞİNİN SES EĞİTİMİNDE VE PERFORMANSINDA POZİTİF ETKİSİ

Sesi ile hayatını idame ettiren şancıların enstrümanları bedenleridir. ''Bir şarkıcının enstrümanı sadece ses kasları değil, tüm bedenidir''.(T.Uyar,2017,52) Enstrümanını iyi tanıyan bir şarkıcı, farkındalıkları sayesinde bedenini daha iyi kullanabilecektir. İyi bir tekniğe sahip olabilmek ve iyi şarkı söyleyebilmek için sadece ses kaslarını çalıştırmak yeterli değildir. Tüm beden ile şarkı söylemeyi öğrenmek, doğru nefes almayı bilmek, beden farkındalığına varmak ve bedeni iyi tanımak gereklidir. '' Bedenimizi tanımak, enstrümanımızı doğru kullanmak açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple ses üretimi, ses üretimi için gerekli olan güç kaynağı, ses kasları ve rezonatörler hakkında detaylı bilgi edinmek gerekir. Ayrıca beden farkındalığı da iyi şarkı söylemek için gerekli unsurlardan biridir. Şarkı söylerken, bedenimizin farkında olarak şarkı söylememiz gerekir. Şarkı söylerken kas ve eklemlerin son derece rahat olması, bu rahatlığın beden farkındalığı ile kontrollü biçimde sağlanması gerekmektedir. Beden farkındalığı ve rahatlığı ile ilgili birçok teknik bulunmaktadır. Fakat kullanılan bu tekniklerin en yaygın olanı ve bilineni Alexander Tekniği’dir.''(T.Uyar,2017,52)
Sahnede kullanılan ses, günlük kullandığımız konuşma sesinden çok farklıdır. Amerikalı ünlü şan pedagogu Richard Miller sahnede kullanılan ses ve konuşma sesi arasındaki farklılığa kitabında yer vermektedir. “Normal konuşma sırasındaki solunumda, nefes alma işlemi çok ender olarak 5 saniyenin üzerinde alınmaktadır. Shakespeare oyuncuları ve sunucular, bu süreyi uzatmayı öğrenirler. Fakat elit bir şarkıcının, uzun süren müzikal cümlelerde, her tessituradan¹ ve dinamikten söylemesi bir şancının nefes kullanma idaresi konuşma sırasında kullanılan nefes kontrolüne göre çok daha üstün olması gerekmektedir” (Miller, 2004:18,T.Uyar,2017,52) .XIX. yüzyılda sahne sanatlarında beden farkındalığına varılmış, yeni bir çok yöntem uygulanmaya başlanmıştır. Mensendieck ve Feldenkreis bu yöntemlerden bazılarıdır.Fakat sanatçılar tarafından en kabul görülür metot Alxander Tekniği olmuştur. Kendisi de bir Shakespeare tiyatro oyuncusu olan Avusturalyalı Frederick Matthias Alexander’ın geliştirdiği Alexander Tekniği ile beden rahatlığı ve beden farkındalığının yanısıra nefes kullanımı da en yüksek kapasitede kullanılabilmektedir.Sahnede yaşadığı ses ve nefes sorununa kesin çözüm bulan Alexander tekniği günümüze dek birçok sanatçıya da ışık tutmuştur. Ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olan bu tekniği öğrenmiş ve uygulayan ses pedegoglarıyla çalışan ses sanatçıları,şan öğrencileri hızlı ve sağlıklı bir gelişme kaydetmiştir.Böyle bir süreçten geçen insanlardan olduğum için kendimi de, çok şanslı adlederim.Sadece fiziksel değil zihinsel rahatlamaya da odaklanan bu teknik sayesinde beden farkındalığım artmış ve konserlerimde performansıma yansımıştı.Bana verdiği emekten ve bilinçli eğitimden dolayı sevgili Keriman Hocamı* bu sayede yeniden saygıyla anmak isterim.
Alexander, “İnsanoğlunun hiçbir aktivitesinde fiziksel ve zihinsel süreci birbirinden ayıramazsınız.” demektedir. Bir opera şarkıcısının teknik olarak ilerleyebilmesi ve teknik olarak başarı elde edebilmesi için beden rahatlığının yanı sıra zihinsel olarak da rahatlama sağlamış olması gerekmektedir. ''Zihinsel ve bedensel olarak yaşanan gerginlik, örneğin tiz notalara gelmeden önce zihinsel olarak duyulan gerginlik eklemler, omurga, nefes alma mekanizması ve diğer organlarda gerginlik yaratarak, tiz notaların sıkışık çıkmasını sebep olur. Teknik zorluk yaşayan opera öğrencilerine, Alexander tekniği kullanılarak yapılan şan eğitimi büyük başarı sağlamaktadır. Alexander hareketlerini yaparak şarkı söyleyen opera sanatçısı, odak noktasını bu hareketin doğru uygulanmasına verdiği ve konsantrasyonu o noktaya aktardığı için tiz sesleri söylediği zaman duyduğu endişe ve korku ortadan kalkmaktadır. Kaslardaki gerginlik hissi ortadan kalktığı anda ses rahat bir biçimde rezonatörlerde tınlamaktadır. Ortaya çıkan sonuç güzel ve etkili bir ses olmaktadır.'' (T.Uyar,2017,57)
Buraya kadar , Opera sanatçısı ve şan eğitmeni Tülay Uyar 'dan alıntıladığım Alexander Tekniği
sahne sanatları icra eden , toplum karşısında hitabet eden,  hatta sahneye çıkma korkusu yaşayan amatörlerin bile çok işine yarayan bir metot olması sebebiyle çok önemsiyorum.
Yaptığım Alexander Tekniği ile yapılmış,yazılmış,yayınlanmış tüm materyalleri tarayıp derlemek.
Yakın bir zamanda, Alexander Tekniği ile yaptığım kişisel videolarımı da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aşağıda sizler için, Alexander Tekniği ile ilgili bilimsel makalelerin,çekilen videoların ve yayımlanmış kitabın linkini paylaşacağım.Yabancı dille yazılmış çok kaynak var,umut ederim çevirileri yapılır.
Ayrıca bu derleme çalışmam ile ilgili bir poster çalışmam oldu ,onu da sizlerle paylaşmak isterim.


Alexander Tekniği'nin sahne performansıma nasıl yansıdığına, bir örnek olması açısından,  sizlerle paylaşmak isterim.
https://youtu.be/2Ht8IZPeidk

Bir sonraki blog yazımda buluşmak üzere sevgiyle ve mutlulukla kalın...


¹Tessitura : Ses Aralığı

*Ankara Devlet Operası ve Balesi Devlet Sanatçısı Prof. Keriman Halis Davran



ALEXANDER TEKNİĞİ İLE İLGİLİ BİLİMSEL MAKALELER

https://dergipark.org.tr/tr/pub/asya/issue/31512/330397
https://amader.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2018/02/c4s7_11.-p%c4%b1nar-tezi%c5%9f%c3%a7i.pdf

ALEXANDER TEKNİĞİ İLE İLGİLİ VİDEOLAR

https://youtu.be/8ti4tEAQ-7w
https://youtu.be/MYSsbtxEQCw
https://youtu.be/56LWq6teIh8
https://youtu.be/Vq0N_gzehiU

ALEXANDER TEKNİĞİ İLE İLGİLİ YAYINLANMIŞ KİTAPLAR

https://www.kitapyurdu.com/kitap/gunluk-yasamda-alexander-teknigi/
https://www.kitapyurdu.com/kitap/alexander-teknigi-rehberiniz/19135.html

Bu çalışmamda yararlandığım dijital kaynaklar
https://www.canva.com/tr_tr/yapma/poster-afis/
https://www.the-qrcode-generator.com/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder